Winkelwagen 0
Afspraak maken
Afspraak maken
terug

Praten over Poetsen

"Hoe maak ik mijn bril het beste schoon?"

Misschien wel de meest gestelde vraag door brilafhalers. Want matglas trekken we heel matig en die bril is verdikke om zuiver mee te kijken, dus schóón moet dat ding. Brand- en brandschoon!

Daarom een lijstje met do's en don'ts om van jou binnen een poep & een scheet Meester in de Poetskunde te maken. Komtie!

DON'TS

- Poets je bril nooit maar dan ook echt nooit met papier. Geen papieren zakdoekjes, tissues, keukenrol, of van die gemene kant-en-klare brillendoekjes van de supermarkt. Papier is namelijk gemaakt van hout en kan dus nog houtvezeltjes bevatten waar je brillenglazen écht niet van opknappen. Bij fervente papierpoetsers zien we dan ook vaak na een poosje de poetsroute in het glas staan. Alsof het een soort mini-ijsbaan voor kaboutertjes is, die telkens hetzelfde rondje hebben geschaatst. Schattig idee wel, maar lekker kijken doet het niet als je je coating naar zijn grootje hebt geboend. Wees wijs en wees geen papierpoetser.

- Kleding is om aan te trekken, niet om mee te poetsen. Zelfde verhaal weer als bovenstaand: die akelige vezels. En daarbij: grote kans dat er minuscule stofjes, zandkorreltjes of stukjes wat-niet-al op je mouw zitten, en ook die maken krassen.

- Vette bende? Gebruik dan vooral géén bijtend, agressief spul om je glazen te ontvetten. Alles waar alcohol, citroen, aceton, glassex in zit: huppekee, weg d'r mee. Dit soort ingrediënten tast namelijk de coating van je glazen aan, en dat moeten we niet willen met z'n allen.

- Als de vaat zo lekker schoon wordt in heet water, dan werkt dat vast ook zo met brillenglazen - hm? Neen. Brillenglazen gaan slééécht op hitte (daarom ook nooit in je dashboardkastje laten liggen).

DO'S:

- Lauw water, eventueel een druppie milde handzeep. Éven afspoelen voordat je gaat poetsen! Zo voorkom je dat er nog kleine korreltjes van 't een of 't ander op je glas zitten, die je dan vervolgens heel fanatiek in de rondte gaat lopen poetsen - met krassen als gevolg. Afspoelen dus. Met duim en wijsvinger daarna even de glazen voorzichtig wat wassen met die milde zeep, en dan nog eens afspoelen. Het poetsen kan beginnen.

- Microvezeldoekje! Hydrofiele luier! Katoenen zakdoek! Allemaal goed. Niet alleen voor je glazen, maar ook voor het milieu - want: herbruikbaar. Was je poetsdoekjes alleen niet met wasverzachter, want dat spul laat een waasje achter op je glaasje. Voor als je onderweg even geen kraan enzo bij je hebt, kun je het beste onze bril&lens schoonmaakspray gebruiken. Handzaam sprayflesje, makkelijk mee te nemen. En gratis bij ons af te halen of bij te vullen bovendien. Spray de vloeistof dan trouwens wel op het doekje in plaats van rechtstreeks op de bril. Zo voorkom je dat de vloeistof in schroefopeningen of booropeningen gaat zitten.

- Hee, en vergeet je je montuur niet? Want stralend schone glazen in een met huidschilfers, opgedroogd zweet, talg en haargel besmeurd montuur staat.. als een vlag op een modderschuit.

Zo! Ready to go! You got this! Mocht er nou veel opgehoopt vuil tussen de randjes van je montuur en glazen zitten, kom dan even langs. Dat krijg je er met de hand niet uit, maar hebben wij wel onze maniertjes voor.