Afspraak maken
terug

Myopie management bij kinderen

Myo-wattes? Myopie is een ander woord voor bijziendheid. Dat betekent dat je een afwijking hebt aan het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Je kunt dus wel Tiktok-filmpjes op je mobiel bekijken, maar niet tellen hoeveel koeien er verderop in het weiland staan. Niet voor niks kiezen we dit voorbeeld.

Misschien heb je namelijk wel eens het idee gehad dat je zoon, je dochter, je neefje of je nichtje alsmaar slechter gaat zien. Dan ben je niet de eerste. Want dat zie je goed. Bijziendheid komt namelijk steeds meer voor. In ogenland hebben we er zelfs een naam voor: ‘myopisatie’. Uit onderzoek is gebleken dat de reden van deze myopisatie is dat jongeren steeds meer binnen zitten, meer uren achter een beeldscherm doorbrengen en dus steeds minder vaak in de verte kijken.

Is dat echt erg?
Nu hoor ik je denken: “Maar dat kan toch opgelost worden met een steeds sterkere bril of lenzen?” Klopt. Maar deze ontwikkeling is niet goed voor je ogen. Die hebben namelijk behoefte aan steeds meer sterkte, doordat de oogbol steeds wat langer groeit. De afbeelding waar je naar kijkt wordt als het ware niet meer óp het netvlies afgebeeld, maar ervóór.

Dat is voor een jong oog niet zo erg, maar voor later als je oud bent wel. Je hebt dan namelijk een enorm verhoogd risico op oogaandoeningen als glaucoom, staar of een netvliesloslating. En dat zijn dus serieuze problemen waar een hele generatie over veertig jaar tegenaan kan lopen.

Dus het enige antwoord op je vraag is: "ja, dat is erg!"

Wat kan ik er aan doen?

Niet voor niks heet deze blog myopie management. Want gelukkig valt het dus een beetje te ‘managen’.

Het aller-, aller,- allerbelangrijkste daarbij is dat je je kind(eren) zo veel mogelijk weg houdt van de oorzaken. Hiervoor hebben een aantal slimme koppen de 20-20-2 leefstijlregel bedacht:
• 20 minuten op een scherm gekeken
• 20 seconden pauze voor het oog door veraf te kijken
• minimaal 2 uur per dag buiten zijn.

Nog een aantal tips om het 'leuker' te maken:

• Spreek bijvoorbeeld af dat ze eerst minimaal twee uur per dag buiten spelen en pas dán achter een scherm mogen kruipen. Zet een trampoline in de tuin, ga op avontuur in het bos of ga weer lekker touwtjespringen en ouderwets stoepranden. Want zonlicht en oogbeweging zijn key voor gezonde ogen! Nog een voordeel: misschien hebben ze op een gegeven moment de tijd niet eens meer in de gaten. ;-)

• Zet voor de 20 seconden in de verte kijken bijvoorbeeld een timer aan en maak er een leuke ‘challenge’ van: elke keer als de wekker afgaat een rondje om het huis rennen, kijken wie het eerst ‘in de verte’ een vogel spot of 10 keer opdrukken. Maak het speels.

• Plak de 20-20-2 regel op een post-it op de koelkast, op je beeldscherm, de wc-deur en zorg als het kan ook voor een A4 op het digibord van de school. Want ja: ook scholen moeten beseffen dat uren achter een tablet schoolwerk doen niet goed is!

Of: schakel ons in
Lukt het om de een of andere reden niet? Knippert of knijpt je kind veel met de ogen? Dan zijn er ook nog andere oplossingen om deze oog pandemie af te remmen. In onze optiekzaak hebben we bijvoorbeeld speciale brillenglazen van Hoya, MiyoSmart genoemd. En zoals de naam al doet vermoeden zijn dit hele slimme, geavanceerde glazen die volgens studie de ooglengte groei met 60% kunnen afremmen. en los van deze glazen zijn er ook nog speciale contactlenzen op de markt om bijziendheid tegen te gaan, zoals de Mysight en de DreamLite lenzen. Tot slot is er nog een ander trucje: atropine druppels.

Bel ons (of druppel even binnen) en we vertellen je er graag nog meer over.

Voor nu, het allerbelangrijkste: zorg voor de ogen van je kinderen zoals je ook voor je kinderen zelf zorgt.

Daarvoor hoef je écht niet perse naar bril&lens (ook al zijn ons Daan en Eelke myopie specialist, en ook al vinden wij ons hét myopie management centrum van Waterland en omstreken.) Maar als je ergens heen gaat, zorg er dan voor dat je iemand zoekt met kennis en ervaring op dit gebied.